Vapiano Groningen

Gemeente Groningen
Nieuwe Markt & Poelestraat
Horeca; Restaurant Vapiano

Vapiano Groningen

Aan de Nieuwe Markt Zuid Zijde en aan de Poelstraat in hartje Groningen is door gemeente Groningen een aantal gebouwen ontwikkeld die een nieuwe stedelijke wand vormen aan de zuidzijde van het Groninger Forum.

In de zomer van 2013 heeft de gemeente architect Ben van der Meer geselecteerd om het nieuwe restaurant van Vapiano op deze plek te ontwerpen. Dit is het begin geweest van Vector-i.

Bijzonder aan het ontwerp is dat dit restaurant het enige gebouw is dat in zijn geheel van Poelestraat tot aan Nieuwe Markt ontworpen en gebouwd is. Het restaurant krijgt daarmee twee toegangen aan twee zijden. In het ontwerp van de nieuwbouw is een knipoog naar het verleden gemaakt door de oude Naberpassage in het gebouw terug te laten komen en zichtbaar te maken. Dit is gedaan door een glazen strook te maken in gevels, daken en vloeren die het midden accentueert van het gehele gebouw. Het laat zien hoe oud en nieuw samenkomen. Zowel symbolisch als bouwkundig. Twee (historische) plekken worden samengevoegd tot één. Als twee bouwstenen met een glazen voeg. Aan de Poelestraat is het oorspronklijke gebouw op nummer 16 behouden met monumentale onderdelen en door de glazen voeg verbonden met nieuwbouw op nummer 18 zodat het samen één restaurant is dat zich met passende maat en schaal voegt in het oude stadscentrum. Door de glazen 'Naberpassage' komt straks veel daglicht het gebouw binnen. Het dak is open voor lichtinval door grote lichtstraten en de éérste verdiepingsvloer heeft grote openingen daaronder die dat licht doorlaten tot aan de beganegrondvloer. Zo heeft dit 'diepe' gebouw toch overal daglicht en andersom veel zicht op buiten voor de bezoekers.

In het voorjaar van 2017 zal het restaurant klaar zijn. 

Vapiano Groningen

Gemeente Groningen
Nieuwe Markt & Poelestraat
Horeca; Restaurant Vapiano
1190 m2 BVO
Nieuwe Markt & Poelestraat 050
Gereed voorjaar 2017
TM
OA

The Making Of Architecture

Foto's Heinz Aebi en Vector-i

LEGO I

Innoveren met baksteen

LEGO voor de gevels

Het bijzondere metselwerk is door de aannemer (BAM) uitgedacht samen met een keramiek specialist (Verbaan systems). In de werkplaats te Weert (NB) zijn de stenen gelijmd tot elementen, die op de bouw in Groningen als legostenen in elkaar zijn gezet tot één geheel. Prachtige techniek innovatie die nieuw is in nederland.

LEGO II

Gevels in aanbouw

LEGO voor de gevels

foto's Heinz Aebi en Vector-i

NM
ZZ

Het ontwerp

De ontwikkeling van de Nieuwe Markt te Groningen

Tijdens het ontwerpproces ontwikkelde gemeente Groningen een plan waarbij het gebouw op deelplan 1 vergroot werd van een gebouw aan de zijde van het Forum naar een gebouw dat van de Poelestraat tot en met de Nieuwe markt zou spannen. Met aan beide zijden een gevel, of meerdere gevels.

Het concept

De reden dat het deze vergroting kreeg was het feit dat er een horeca gebouw in moest kunnen. Dit gegeven was de aanleiding voor het beeld concept; een dansende gevel.

Het plezier van deze locatie, het uitgaanscentrum van Groningen, is vertaald in het plezier dat de gevel uitstraalt. Waar de gevels aan de Grote Markt formeler zijn met een strenge ritmiek, is voor dit gebouw gekozen voor een dansend ritme van hoge ramen.

vl
ms

De Volumes

Een gebouw voor een horeca onderneming

Een gebouw voor een horeca onderneming, is dat 1 gebouw? De ontwerp uitdaging zat hem in de samenstelling van volumes, passend in de stad en passend bij de gebruiker. Het bestaande gebouw aan de Poelestraat nummer 14 is een karakteristiek gebouw met monumentale onderdelen. Vanwege dit karakter is dit gebouw bewaard gebleven in het plan en vormt het een belangrijk uitgangspunt voor de nieuwe toevoeging. De nieuwe delen vouwen zich om dit monument heen en voegen zich met een gevelmaatvoering die past in de Poelestraat en in de binnenstad respectvol in het ritme van deze levendige plek.

Functie van plezier

De functie van dit deel van de stad is plezier faciliteren. Dit gebouw zal dit ook doen, wetende dat er straks ontspannen gegeten en gedronken zal worden. Deze kernfunctie van zowel stad als gebouw heeft invloed gehad op de architectuur. De dansende gevels, maar ook de rijke detaillering 

en de variatie in de gevelritmiek zijn bedoeld om de belevingswaarde van de plek te vergroten. Rijke detaillering is een kernmerk van de binnenstad, soms historisch, soms modern, maar altijd verzorgd. Waardering van verzorgde details en vakmanschap is van alle tijden en kernmerk zowel historische gebouwen als moderne architectuur.