Hoofdkantoor Gasunie

In opdracht van de Gasunie hebben we twee verdiepingen van het hoofdkantoor in Groningen circulair verbouwd. Het gebouw is een gesamtkunstwerk van de architecten Alberts en Van Huut. Het kantoor in Groningen is gebouwd volgens de uitgangspunten van de 'organische architectuur’. De natuur is de voornaamste inspiratiebron van de architecten. Tijdens de pitch voor de architectenselectie hebben wij voorgesteld om voor de pilot van de kantoorvloeren volledig circulair te verbouwen. 

Een integraal gesamtkunstwerk met een sterk handschrift vraagt om een interne verbouwing met zorgvuldige en weloverwogen ingrepen. De opdrachtgever legde grote nadruk op behoud van het Gasunie-DNA. Met het circulaire ontwerp zijn we uitgegaan van bestaande materialen en meubels waarmee het specifieke Gasunie-DNA vanzelf behouden blijft. De nieuwe indeling van de plattegronden is het resultaat van workshops met de medewerkers van de afdelingen. De kantoorvloeren worden meer open gemaakt door heel gericht bestaande binnenwanden te verwijderen, waardoor de werknemers elkaar zien en het zonlicht diep binnendringt. De verwerking van vloerbedekking, plafonds en systeemwanden wordt volledig circulair verzorgt; de oude vloertegels worden teruggenomen en gebruikt als de grondstoffen in het nieuwe productieproces. De nieuwe vloerbedekking sluit in kleurstelling aan op de het hart van het bestaande gebouw; het trappenhuis met een kenmerkend regenboogspectrum. De toegepaste materialen in de Gasunie zijn kwalitatief zeer hoogwaardig en zeer goed toe te passen als materiaal voor het nieuwe meubilair. Zo zijn de eerste generatie bureaubladen verwerkt in de informele aanland- en ontmoetingsplekken. De orginele kozijnen hebben we als uitgangspunt genomen voor de telefooncellen. Door re-design met materialen en elementen uit het gebouw wordt het nieuwe meubilair op een natuurlijke manier opnieuw ingepast. 

 

Hoofdkantoor Gasunie

klant:Nederlandse Gasunie
locatie:Concourslaan, Groningen
in samenwerking met:Zwartwoud, Draaijer + partners & Engie
oppervlakte:1800m2

Coffee corner

Kantoorvloer 15de verdieping

Details

Alle foto's zijn gemaakt door Ronald Zijlstra.

Circulaire gegevens