De Vleugel

Klant:Particulier
Functie:Wonen
Bijzonderheid:Publieksprijs Dag van de Architectuur 2016

De Vleugel

De vleugel is het eerste project van Vector-i. De inspiratie voor het ontwerp komt letterlijk uit de piano cq de vleugel. De opdrachtgevers zijn liefhebbers van klassieke muziek. Bij veel van de gesprekken over de plannen stond de muziek op de achtergrond aan en bepaalde de sfeer (al) in de woning waarover het ging. De inspiratie is opgedaan uit de aanwezigheid van deze veelal klassieke pianostukken als onzichtbare, maar voelbare sfeerfactor in deze woning. Voor de nieuwe aanbouw is de schoonheid van het instrument van begin tot einde het motief geweest voor de architectonische keuzes. Het was de kans om met de architectuur van het exterieur ook een vernieuwde aantrekkelijk "interieur" van de tuin te maken als resultante (vector) van de verandering.

'Jullie krijgen een vleugel in de tuin in plaats van in je huis”'

Het streven was om een fijne nieuwe woonplek te maken (binnen en buiten) met een aanbouw die niet gaat vervelen. 

De Vleugel

Klant:Particulier
Functie:Wonen
Bijzonderheid:Publieksprijs Dag van de Architectuur 2016
Omvang:26 m2 BVO
Locatie:Groningen Stad
Programma van eisen:Tuinkamer, berging, keuken, terras.
BIN
BUI

Binnen - Buiten

EXT

Exterieur

in beeld

Fotografie; Harry Cock

INT

Interieur

in beeld

Fotografie; Harry Cock & Ben van der Meer

DET

Details

met hergebruik van bestaande parketvloer voor nieuw plafond

Fotografie; Harry Cock & Ben van der Meer

AWRD

Award

Dag van de Architectuur 2016

In juni 2016 werd de architectuurprijs 'De Gouden Kiezel' uitgereikt aan Vector-i. De Vleugel won in de categorie Publieksprijs kleine gebouwen.

NT
WP

Ontwerp & resultaat

De vleugel; de schoonheid van het instrument

Het concept “vleugel” is ontstaan door de gesprekken tussen opdrachtgever en architect. Juist hetgeen de opdrachtgever niet als vraag had, maar wel enthousiast over was is de basis geweest voor dit sierlijk ontwerp; klassieke muziek met de schoonheid van het instrument.

Het idee daarbij was dat de tuin niet een restruimte van een aanbouw moest zijn, maar juist een belangrijke ruimte waar de architectuur een bijdrage zou leveren aan de belevingswaarde.

Een tuinkamer met een berging en terras zijn de basisruimten in de uitbreiding. De rechthoekige kamer aangevuld met een ronde bergruimte en een ronde tuinkast. De optelsom van deze geometrische vormen maakt het mogelijk om de sierlijkheid van de vleugel vorm te geven als totaal. De opening naar de tuin is zo ontworpen dat bij openstaande deuren deze niet meer zichtbaar zijn. Zo zullen de woonruimten bij mooi weer gebruikt worden zonder een duidelijke grens of overgang tussen binnen en buiten.

Er zijn een aantal verantwoorde keuzes gemaakt om te zorgen dat het een duurzame verandering is:

  • Gevelbekleding van duurzaam gewonnen vurenhout, verduurzaamd met Polytreat procedé
  • Gevelisolatie met Isovlas
  • Zonnepanelen op het dak van de bestaande woning
  • Hergebruik van o.a. bestaande (eiken) parketvloer voor het nieuwe plafond binnen en buiten
  • Hoogwaardige kierdichting
VR
&N

Voor en na

Het effect van de verbouwing
TM
OA

The Making Of Architecture

De architect bouwt mee en ontwerpt door, de aannemer ontwerpt mee en bouwt door

De uitvoering van het project heeft plaats gevonden op de wijze waarop dat bij vector-i centraal staat; feitelijke samenwerking tussen architect en aannemer, zowel in ontwerp als uitvoering. De architect bouwt mee en ontwerpt door, de aannemer ontwerpt mee en bouwt door. Samen zijn we een bouwteam. Ik vorm een team met Folkert Lautenbach, aannemer. We werken samen de werktekeningen uit, onderzoeken samen de te bestellen materialen en we storten samen beton; kortom we maken samen dit gebouw. En daar zijn we trots op.