vector-i gaat samen met i29 en Zwartwoud het ontwerp maken voor het gebouwencomplex van Museum aan de A. De vijf historische panden van het te ontwikkelen museum over de Groninger geschiedenis liggen aan de Brugstraat, de Kleine der A en de Schuitemakersstraat in het A-kwartier. Een beoordelingscommissie heeft aan de hand van selectiecriteria unaniem voor de architect gekozen. Ingenieursbureau abtWassenaar uit Haren verzorgt het integraal advies. Naar verwachting is het ontwerp eind 2022 definitief waarna de verbouwing kan beginnen. Museum aan de A en gemeente Groningen zijn verheugd om met deze bureaus het ontwerpproces te starten.  

 

Rob Schuur, voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum aan de A, ziet uit naar de samenwerking: “De huidige museumpanden voldoen niet meer aan de behoeften van de tentoonstellingsbezoekers, gezinnen, scholieren en toeristen. Daarom ben ik blij dat de deels middeleeuwse panden voor iedereen op een aantrekkelijke en duurzame manier toegankelijk gemaakt worden.”  

 

Historische gebouwen, nieuwe toekomst 

Wethouder Roeland van der Schaaf ziet de ontwikkelingen met veel belangstelling tegemoet: “Het museum is gehuisvest in twee van de fraaiste en oudste panden in onze historische binnenstad. Het Canterhuis en het Gotisch huis zijn juweeltjes waar we trots op zijn. Maar ook het Museum aan de A wil en moet met de tijd meegaan. Er ligt een opdracht om te verduurzamen en een museum te worden voor en door Groningers. Het bureau dat hiermee aan de slag gaat krijgt een mooie uitdaging om deze gebouwen met zo’n rijke geschiedenis weer een nieuwe toekomst te geven. We hebben er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen. We volgen het in ieder geval op de voet.” 

 

vector-i
Het Groningse vector-i vormt samen met i29 uit Amsterdam en Zwartwoud uit Groningen één team van ontwerpers, architecten en interieurarchitecten. In wisselende combinaties werkten zij eerder succesvol samen aan het interieur voor Gasunie in Groningen, het poortgebouw de Koekamp in Den Haag en Nationaal Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.  

 

Beoordelingscommissie 

De commissie met experts op het gebied van stedenbouw, restauratie, renovatie en museale omgevingen bestond uit Alfred Kazemier, directeur Ruimtelijk beleid en ontwerp Stadsontwikkeling en Jaco Kalfsbeek, gebiedsstedenbouwer Binnenstad van gemeente Groningen, Aale Dijkstra, directeur Groninger Monumentenfonds en medewerkers van het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A. Experts van draaijer+partners begeleidden de commissie bij de beoordeling. Het bureau is eerder dit jaar geselecteerd voor het project- en bouwmanagement voor de realisatie van Museum aan de A. 

 

Museum aan de A
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt het Museum aan de A; een nieuw en vernieuwend museum dat samen met de andere musea in provincie en Stad het verhaal van Groningen vertelt. Vanaf 2024 is het deels middeleeuws museumcomplex omgevormd tot splinternieuw museum over de rijke Groninger geschiedenis. Alsontmoetingsplek en pleisterplaats staan de deuren dan open voor bezoekers en instellingen op het gebied van de Groninger geschiedenis en identiteit. 
Vaste samenwerkingspartners zijn de Groninger Archieven, het Groninger Museum en onderwijsinstelling Noorderpoort. 

Museum aan de A
Competitie gewonnen op basis van visie