Nije Grieze

Het kunstwerk Nije Grieze is onderdeel van Kunstmanifestatie MARKER. Georganiseerd door CBK Groningen en NP3 en ondersteund door o.a. Gemeente Groningen en het Mondriaanfonds. Met de manifestatie wordt, met het oog op de toekomstige ontwikkelingen, de betekenis van Grote Markt in Groningen onderzocht. 
Voor ons is de Grote Markt een plek die we delen met elkaar: een voor iedereen toegankelijke en te gebruiken plek waar mensen elkaar ontmoeten. Wat ons echter opvalt is dat de statige gebouwen op en rondom het plein heel gesloten zijn op de begane grond aan het plein. Op de, voor het publiek ontoegankelijke, verdiepingen boven het plein hebben ze grote ramen en balkons waardoor de gebruikers hiervan neerkijken op het plein. Deze hiërarchie past niet bij ons idee van wat een openbare ruimte als de Grote Markt zou moeten zijn. 
Deze bestaande hiërarchie transformeren we met het project Nije Grieze waardoor iedereen zich de in ruimte boven de Grote Markt kan begeven. We bouwen de spits van de Martinitoren, hét symbool en trots van de stad, op ware grootte na, midden op de Grote Markt. Hierdoor is het mooiste en bekendste stukje van Groningen toegankelijk voor iedereen. Voorbijgangers kunnen de spits nu van dichtbij bekijken en beklimmen. Vanuit de vrij-toegankelijke nieuwe spits krijgt men uitzicht over de Grote Markt maar ook zicht in de gebouwen rondom het plein.
Dit kunstwerk is tijdelijk en daarom 100% circulair. Het is gemaakt van gehuurde steiger-buizen en hout. Steigerconstructies zijn een alledaagse beeld in een stad in ontwikkeling, ze zijn veilig begaanbaar en de kleur komt overeen met de kleur van de originele grijze Martinitoren (‘d Olle Grieze: de oude grijze)

Tijdens de manifestatie hebben bijna 4000 mensen het kunstwerk beklommen.

foto's: CBK Groningen/NP3

Nije Grieze

paviljoen/uitkijktoren
Grote Markt, Groningen
juni 2018
MARKER kunstmanifestatie

eindresultaat

in de spits

opbouw

maquette

visualisaties