Vapiano Groningen

Aan de Nieuwe Markt zuidzijde is in opdracht van Gemeente Groningen een restaurant ontworpen door Vector-i architecten. Een overwegend tweelaags gebouw van 1367 m2, met een dakterras dat een prachtig uitzicht biedt op de Martinikerk en het Groninger Forum. Op een perceel van 400 m2 is het restaurant, geflankeerd door historische gebouwen, onderdeel van een stedelijk blok dat begrensd wordt door de Poelestraat aan de zuidkant en de Nieuwe Markt aan de noordkant.

Met de L-vormige nieuwbouw incorporeerde Vector-i het historische gebouw Poelestraat 16 in het ontwerp. De nieuwbouw is met de korrelmaat van de voormalige gebouwen zorgvuldig toegevoegd. De maat van de voor dit project gesloopte na-oorlogse Naberpassage is hergebruikt en afleesbaar gemaakt in de glazen gevels, daklichten en vides tussen de bestaande en nieuwe gebouwen.

 

De architectuur van de decoratieve baksteengevels is geïnspireerd op het zeventiende eeuwse Maniërisme. Er is gebruikgemaakt van (lokale) motieven uit de historische gebouwen, zoals het typische bovenraam. Hiermee is een ordening ontworpen voor het tweelaagse gebouw die zorgt voor assimilatie van de nieuwbouw met de overwegend drielaagse gebouwen in de historische Poelestraat.

 

De expressieve baksteenarchitectuur staat symbool voor ijdelheid in de Poelestraat en straks op de Nieuwe Markt. Een plek waar uitgaan en 'zien en gezien worden' belangrijk zijn. De verwijzing van de gele baksteen naar goud als ultiem pronkmiddel versterkt deze symboliek. De 'dansende ramen' in een gevel met orde en wanorde illustreren de mix van de informele, wanordelijke Poelestraat en de straks meer culturele, ordelijke Nieuwe Markt. 

 

Vapiano Groningen

Gemeente Groningen
Poelestraat/Nieuwe Markt
Nominatie Wienerberger Brick Award 2018
Horeca
1190 m2 BVO
Gereed voorjaar 2017

Situatie & Gevels

Foto Marieke Kijk in de Vegte

Poelestraatzijde

Fotografie Harry Cock

Interieur

Het interieur is een compositie van ruimte, licht en pure materialen. Op de plek waar vroeger de Naberpassage door het blok liep, is in het gebouw een strook ontworpen die het gebouw vult met daglicht. 

De vides in de verdiepingsvloer en de daklichten daarboven zorgen voor een fijne sfeer met veel natuurlijk licht tot diep in het gebouw. De inrichting is gemaakt volgens het mondiale Vapiana concept van Matteo Thun Architects uit Milaan.

Fotografie Harry Cock

Nieuwe Markt zuidzijde

fotografie Harry Cock

Innoveren met baksteen

LEGO voor de gevels

Het bijzondere metselwerk is door de aannemer (BAM) uitgedacht samen met een keramiek specialist (Verbaan systems). In de werkplaats te Weert (NB) zijn de stenen gelijmd tot elementen, die op de bouw in Groningen als legostenen in elkaar zijn gezet tot één geheel. Prachtige techniek innovatie die nieuw is in Nederland.

In de media

OOG tv besteedde aandacht aan het gebouw in het programma Achter de rooilijn. Klik hier voor de aflevering waarin het Vapiano tot in detail mooi in beeld wordt gebracht.

Plattegronden